4.Doctrinele Biblice AZS


Manualul Doctrinelor A.Z.S

Moldovan Vilhelm

Prefaţă

O lucrare de genul acesta, care să oglindească fundamentarea scripturistică a teologiei Adventiste de Ziua a Şaptea, a fost – în ultima vreme – o lipsă destul de resimţită. Lucrarea de faţă se adresează pastorilor, pastorilor ajutori, seminariştilor şi slujbaşilor bisericii, în dorinţa şi necesitatea de a stabili faptul că adevărurile susţinute de Biserica A.Z.Ş. îşi au izvorul şi temelia în Sfânta Scriptură, fiind în armonie cu “credinţa care a fost dată sfinţilor odată pentru totdeauna” (Iuda 3).

Principalele puncte de doctrină au fost împărţite în 26 capitole, într-o succesiune logică, spre a fi parcurse şi asimilate mai uşor.

Subîmpărţirea capitolelor a fost dictată de raţiuni logice şi tematice, sau – în unele cazuri – de nevoia tratării mai multor subiecte în cuprinsul unui singur capitol. Metoda folosită este aceea a dezvoltării subiectelor prin întrebări, răspunsuri şi note explicative.

La sfârşitul fiecărui capitol o scurtă recapitulare ajută la formularea unor întrebări legate de subiectul tratat, ceea ce ajută la reliefarea ideilor esenţiale ale studiului. Răspunsurile formulate ajută la reţinerea adevărurilor dezvoltate în capitolul respectiv.

Concluziile dogmatice prezintă într-o formulare concisă învăţătura Bisericii A.Z.Ş., referitoare la doctrina biblică dezvoltată în cuprinsul capitolului.

Concluziile etice extrag învăţăturile practice din doctrina respectivă, deoarece “credinţa dacă n-are fapte este moartă” (Iacov 2,17). Dar nici faptele în sine nu au valoare, dacă nu izvorăsc din credinţă.

Notele suplimentare teologice au fost scrise cu scopul de a servi ca un material auxiliar pentru slujitorii lui Dumnezeu, din care aceştia pot cunoaşte problemele strict teologice legate de subiectul tratat. Ne-am referit la unele poziţii teologice necesare a fi cunoscute, “pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârşit şi cu totul destoinic pentru orice lucrare bună” (2 Tim. 3,17). Pastorii vor găsi în aceste note material util din istoria dogmelor, pentru cunoaşterea diferitelor curente teologice cu scopul lărgirii propriului lor orizont teologic.

Ca oricare lucrare umană, nici această modestă lucrare nu este fără cusururi. Colegii şi cei cărora li se adresează lucrarea de faţă sunt rugaţi să manifeste un spirit îngăduitor şi de bunăvoinţă faţă de lipsurile ei, în schimbul asigurării că ea a fost scrisă cu rugăciune şi cu dorinţa vie de a fi un ajutor real pentru conlucrătorii din Via Domnului.

Autorul

Cluj-Napoca,1982

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s